RM0.00
0
5 Trend Pemasaran B2C Terbaik 2022

Pada tahun 2022, 51% daripada pemasar B2C merancang untuk meningkatkan belanjawan pemasaran mereka.

Persoalannya ke mana perginya bajet itu? Adakah pemasar akan melabur semula dalam strategi yang sama atau mencuba trend baharu?

Untuk memahami arah aliran pemasar B2C yang memanfaatkan pada tahun 2022, kami meninjau 1,067 profesional pemasaran global yang bekerja di syarikat B2B dan B2C.

Daripada pemasaran influencer kepada acara maya, terdapat begitu banyak usaha yang boleh ditumpukan oleh jenama. Mari lihat apa yang dikatakan oleh penyelidikan terkini kami tentang perkara yang berkesan untuk pemasar B2C tahun ini dan tempat mereka merancang untuk melabur pada 2022.

Aliran Pemasaran B2C Teratas 2022

  • Video bentuk pendek akan menjadi keutamaan.
  • Pemasaran influencer masih akan menjadi peneraju utama/pemacu hasil.
  • Kandungan audio akan mengambil tempat duduk hadapan.
  • Tanggungjawab sosial akan menjadi lebih penting.
  • Jenama akan terus menggunakan strategi pemasaran masuk.

1.Video bentuk pendek akan menjadi keutamaan.

Video bentuk pendek telah dilancarkan pada awal 2020 dan tidak menunjukkan tanda-tanda akan perlahan.

Pada masa itu, TikTok adalah tempat nombor satu untuk pergi untuk kandungan bentuk pendek. Hari ini, Instagram Reels dan YouTube Shorts turut bersaing untuk mendapatkan perhatian pengguna.

Ini adalah berita baik untuk jenama, kerana kandungan aliran video bentuk pendek menawarkan ROI kedua tertinggi untuk pemasar B2C pada 2021, di belakang pemasaran influencer.

Walaupun berada di tempat kedua untuk ROI, ini adalah trend pemasar yang merancang untuk melabur paling banyak pada tahun 2022. Kira-kira 33% daripada pemasar B2C sudah melabur dalam kandungan bentuk pendek, manakala satu pertiga daripada mereka yang tidak akan melakukannya untuk yang pertama masa pada tahun 2022.

Kenapa sekarang? Nah, video bentuk pendek adalah ciri utama dalam media sosial hari ini. Dan menurut data, media sosial menerajui pelaburan pemasaran untuk perniagaan.

Itu berkemungkinan kerana tiga matlamat utama jenama B2C apabila menjalankan kempen pemasaran pada 2022, akan meningkatkan kesedaran jenama (49%), produk pengiklanan (44%). dan meningkatkan hasil (43%).

B2C Marketing Campaign Goals 2022 Chart shows that the top B2C campaign goals are increasing brand awareness, advertising products, and increasing revenue.

Dengan media sosial, anda boleh mencapai sekurang-kurangnya dua daripada tiga. Kesedaran jenama sentiasa menjadi manfaat utama menggunakan media sosial tetapi perkara telah berkembang.

Hari ini, dengan begitu banyak platform yang menawarkan pengalaman beli-belah dalam apl dan format iklan lanjutan, jenama boleh memenuhi lebih banyak matlamat pemasaran mereka.

2. Pemasaran influencer masih akan menjadi peneraju utama/pemacu hasil.

Bagi kebanyakan pemasar B2C, kuasa pengaruh adalah jelas.

Pada 2022, 61% daripada pemasar B2C membuat tinjauan dalam rancangan kajian untuk memanfaatkannya. Malah, ini adalah trend ketiga tertinggi yang mereka rancang untuk keutamaan, di belakang kandungan video bentuk pendek dan pemasaran masuk.

Ini kerana pada tahun 2021, ia menawarkan pulangan terbaik kepada jenama B2C. Apabila diminta untuk memilih pemacu ROI teratas mereka daripada senarai 27 taktik dan strategi, 11% daripada pemasar B2C memilih pemasaran pengaruh.

A chart shows B2C Trends and Tactics with Highest ROI which include influencer marketing, short-form video, permanent social content, and SEO respectively.

Perkara yang mungkin berbeza pada masa hadapan ialah jenis tumpuan jenama influencer. Dari segi sejarah, jenama telah memfokuskan kepada pengaruh terbesar dan paling popular untuk bekerjasama.

Walau bagaimanapun, beberapa data mencadangkan bahawa pengaruh mikro dengan pengikut di bawah 100K mungkin lebih berkesan.

Walaupun keputusan itu masih dikeluarkan, satu perkara yang jelas: Pemasaran influencer tidak akan ke mana-mana.

3. Kandungan audio akan mengambil tempat duduk hadapan.

Data menunjukkan bahawa video adalah peneraju dalam pemasaran kandungan. Walau bagaimanapun, audio perlahan-lahan menjalar ke dalam campuran.

Menurut tinjauan, hanya 19.1% daripada pemasar B2C menggunakan podcast atau kandungan audio lain dalam pemasaran mereka. Daripada mereka yang menggunakannya, 37.4% mendapati ia sebagai salah satu trend mereka yang paling berkesan.

Walaupun penerimaan pakai kelihatan rendah pada tahun 2021, data menunjukkan bahawa lebih ramai pemasar B2C akan menambah kandungan audio pada usaha pemasaran mereka pada tahun baharu.

Kira-kira 43% daripada pemasar B2C merancang untuk meningkatkan pelaburan mereka dalam podcast pada 2022 manakala 38.4 merancang untuk mengekalkannya. Satu lagi fakta menyeronokkan yang menarik ialah sekeping data khusus ini hampir sama untuk pemasar B2B.

Ini menunjukkan bahawa merentas semua industri, jenama mengiktiraf kuasa kandungan audio.

4. Tanggungjawab sosial akan menjadi lebih penting.

Kini lebih daripada sebelumnya, pengguna mahu dan mengharapkan jenama menjadi lebih telus dan mengambil pendirian di media sosial.

Malah, tinjauan Edelman Trust Barometer 2020 mendedahkan bahawa ramai pengguna melihat kepercayaan sebagai faktor utama dalam keputusan pembelian mereka.

Dalam dua tahun yang lalu, terutamanya dalam kemuncak krisis COVID-19 dan seruan untuk keadilan sosial, pengguna telah mula menganggap jenama lebih bertanggungjawab. Pada 2022, jenama akan menangani permintaan itu.

Pada masa ini, hanya satu pertiga daripada pemasar B2C yang ditinjau mendapati tanggungjawab sosial sebagai trend pemasaran yang berkesan. Walaupun fakta itu, 45% merancang untuk meningkatkan pelaburan mereka pada 2022.

5. Jenama akan terus menggunakan strategi pemasaran masuk.

Pemasaran masuk adalah tentang bertemu pengguna di mana mereka berada. Daripada usaha pemasaran yang mendorong pemesejan kepada pengguna, ini memfokuskan pada menarik mereka ke arah anda.

Di sebalik video bentuk pendek, pemasaran masuk adalah trend pemasar teratas yang akan melabur pada tahun depan.

Malah, lebih 80% pemasar merancang untuk mengekalkan belanjawan yang sama atau menambah lebih banyak untuk strategi ini.

Ini dilakukan dengan mengikuti model “Tarik, Gembira, Libatkan” yang memanfaatkan pemasaran kandungan, SEO, automasi pemasaran, media sosial dan banyak lagi untuk memupuk pengguna di setiap peringkat perjalanan pembeli.

Itu sahaja – beberapa trend teratas pemasar B2C akan melabur pada tahun 2022. Antara menerbitkan kandungan video/audio biasa di media sosial dan membangunkan strategi pemasaran masuk yang kukuh, pemasar mempunyai tahun yang sibuk di hadapan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *