RM0.00
0
jakim
JAKIM; Mengapa Bahan Bacaan Ilmiah Penting?

Pada Jun 2022, pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) meminta untuk perbanyakkan penerbitan buku genre Islamik yang bersesuaian dengan semua peringkat umur.

Usaha ini selaras dengan pepatah Melayu “Membaca Jambatan Ilmu” bagi menerapkan lagi budaya membaca dalam kalangan rakyat Malaysia.

Di samping itu, usaha ini wajar diterapkan sebagai penyebaran dakwah kepada umat Islam.

Buku-buku ini tidak semestinya dihasilkan melalui kaedah tradisional iaitu sebuah buku berbentuk fizikal. 

Hal ini disebabkan rakyat Malaysia pada masa kini lebih cenderung untuk membaca e-book kerana ia mudah dicari di peranti smartphone.

Di dunia yang semakin kompleks ini, kita menghadapi pelbagai cabaran dan mempunyai pengetahuan  adalah sangat penting. 

Oleh itu, dalam artikel ini kita akan membincangkan mengenai kepentingan bahan bacaan ilmiah dan Islamik untuk kita semua.

 

Info Ringkas Mengenai Jakim 

Jakim

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) adalah sebuah jabatan yang berfungsi sebagai badan pemerintah untuk mempromosikan dan memajukan agama Islam di Malaysia. 

Ia ditubuhkan pada tahun 1997 sebagai satu entiti yang terpisah daripada Jabatan Agama Islam Malaysia (JAIM).

Fungsi utama JAKIM adalah untuk memimpin, memantau, dan mengawal seluruh urusan berkaitan dengan agama Islam di Malaysia. 

Beberapa fungsi utama JAKIM seperti yang berikut:

 1. Menyediakan khidmat nasihat kepada kerajaan persekutuan, kerajaan negeri, badan-badan berkanun dan swasta dalam hal berkaitan agama Islam.
 2. Memantau dan mengawal seluruh urusan berkaitan halal termasuk pengeluaran, penyediaan, pembungkusan dan pengagihan produk makanan dan minuman halal.
 3. Menyelenggara dan mengawasi tadbir urus masjid, surau dan institusi pendidikan agama di seluruh negara.
 4. Menyediakan perkhidmatan dakwah dan pengajian Islam bagi menyebarkan ajaran Islam di kalangan masyarakat.
 5. Menerbitkan dan menyemak kandungan bahan bacaan serta media dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris berkaitan dengan agama Islam.

Secara ringkasnya, JAKIM memainkan peranan penting dalam memastikan pematuhan prinsip-prinsip agama Islam dan mempromosikan kefahaman dan penghayatan agama Islam di kalangan masyarakat Malaysia.

 

Garis Panduan Penerbitan Buku Agama 

Garis Panduan Penerbitan Buku Agama adalah suatu dokumen yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) yang memuatkan garis panduan bagi para penerbit buku yang ingin menerbitkan buku berunsur Islam di Malaysia. 

Berikut adalah beberapa garis panduan penting berkaitan dengan kriteria buku agama yang sesuai:

 1. Buku agama yang diterbitkan hendaklah mematuhi hukum-hakam agama Islam yang termaktub dalam Al-Quran dan Hadis, serta tidak menyentuh isu kesucian Al-Quran.
 2. Buku agama hendaklah membantu memperkukuhkan keyakinan dan meningkatkan pemahaman terhadap ajaran agama Islam tanpa mengandungi propaganda dan ajaran yang bercanggah dengan akidah dan hukum. 
 3. Buku agama yang diterbitkan hendaklah tidak bertentangan dengan fatwa atau jumhur ulama’, dan tidak mengandungi unsur-unsur yang menimbulkan perbezaan pendapat dalam kalangan masyarakat Islam.
 4. Isi buku agama hendaklah tidak bercanggah dengan pendapat Ahli Sunnah Wa Al-Jemaah, dan buku hendaklah disusun dengan jelas dan padat bagi memudahkan pembacaan serta meminimumkan risiko salah tafsir.

 

Senarai Buku Agama di Rimbunan Mall

 1. Tafsir Pimpinan Ar-Rahman Edisi Baharu 2022

Kitab pengertian al-Quran ini merupakan terbitan terbaharu 2022 dan terbitan bersama JAKIM-Rimbunan Islamik Media Sdn. Bhd.

Buku ini adalah sebuah kitab tafsir al-Quran yang diterjemah oleh Sheikh Abdullah Basmeih pada pertengah tahun 1960-an dengan harapan ia menjadi rujukan kebangsaan sebagai terjemahan rasmi tunggal. 

Kitab tafsir Al-Quran ini membincangkan maksud dan tafsiran ayat-ayat Al-Quran dari perspektif aqidah, fiqh, dan tasawuf serta memberikan penjelasan konteks sejarah Islam. 

Ia adalah sesuai untuk pembaca dari pelbagai lapisan masyarakat yang ingin memperkukuhkan pemahaman tentang ayat-ayat Al-Quran dan meningkatkan amalan harian berdasarkan ajaran Islam.

Jadi, buat anda yang ingin dapatkan kitab Tafsir Pimpinan Ar-Rahman, anda boleh dapatkan di sini.

 

 1. Mencari Tuhan dalam Ramadan
Jakim

Buku ini ditulis oleh Mohd Nurhadi Hamsar yang membahas tentang keindahan bulan Ramadan dalam meningkatkan hubungan manusia dengan Tuhan. 

Dalam buku ini, penulis memberikan pandangan dan pemahaman yang mendalam tentang pelbagai aspek berkaitan Ramadan, termasuk sejarah dan falsafah di sebaliknya. 

Buku ini sesuai dibaca oleh semua golongan dan dapat membantu pembaca untuk memperkukuhkan keimanan dan meningkatkan penghayatan dalam beribadah pada bulan Ramadan.

Jadi, jom dapatkan buku ini; Mencari Tuhan Dalam Ramadan untuk meningkatkan kekerapan ibadah ketika melakukan kewajipan berpuasa pada bulan suci ini.

 

 1. Biografi Muhammad Bin Abdullah – Rasul Agung Idola Sepanjang Zaman
Buku biografi

Buku ini memberikan gambaran tentang kehidupan dan perjuangan Nabi Muhammad SAW dari lahir hingga wafat, serta memberikan perspektif tentang ajaran Islam yang dibawanya. 

Ia dilengkapi dengan sumber-sumber yang dipercayai,lalu menjadi sumber rujukan yang berguna untuk memahami kehidupan Nabi Muhammad dan ajaran Islam yang dipraktikkan sejak zaman dahulu hingga sekarang. 

Buku ini sesuai untuk pembaca dari berbagai latar belakang dan dapat membantu meningkatkan pemahaman tentang agama Islam.

Sebagai seorang Muslim, kita amat digalakkan untuk mengingati sejarah perjuangan Nabi Muhammad di samping memahami ajaran Islam yang betul. 

Jadi, mari dapatkan Biografi Muhammad Bin Abdullah untuk mendalami ilmu Islamik di laman web Rimbunan Mall.

 

 1. Kesempurnaan Wuduk Dan Solat

“Kesempurnaan Wuduk dan Solat” adalah sebuah buku panduan praktikal yang membahas tentang cara melakukan wuduk dan solat secara betul mengikut syariat Islam. 

Buku ini memberikan penjelasan secara terperinci mengenai rukun wuduk dan solat, memberikan cara-cara untuk menjadikan amalan wuduk dan solat lebih sempurna. 

Dengan bahasa yang mudah difahami, buku ini sesuai untuk pembaca dari pelbagai lapisan masyarakat yang ingin memperbaiki amalan solat mereka dan mendalami ilmu agama.

 

 1. Rahsia Surah Al-Jin

Buku ini membincangkan kandungan dan keutamaan Surah Al-Jin dalam Al-Quran. Ia mengupas tafsiran ayat tentang makhluk ghaib iaitu Jin.

Ia menjelaskan tentang asal-usul surah tersebut, hukum membaca dan mempelajarinya, serta faedah yang dapat diambil dari membaca surah ini. 

Anda boleh dapatkan buku ini; Rahsia Surah Al-Jin di laman web rasmi Rimbunan Mall untuk penjelasan yang menarik dan lebih mendalam. 

Kesimpulannya, membaca buku agama merupakan satu amalan yang baik. 

Disebabkan itu, anda perlu memilih buku jenis ini secara teliti bagi memastikan intisarinya betul. 

Jakim

Rimbunan Mall adalah destinasi yang tepat untuk mencari buku-buku agama yang berkualiti dan boleh dipercayai. 

Terdapat pelbagai pilihan buku seperti biografi tokoh-tokoh Islam, tafsir al-Quran, serta buku-buku berkaitan solat dan ibadah lain. 

Jangan lepaskan peluang untuk meningkatkan pengetahuan dan pemahaman anda tentang agama dengan melawat laman web Rimbunan Mall sekarang!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *