0
RM0.00
0
Saluran Media Sosial Terbaik untuk Pemasaran pada 2022

Setiap hari ada sesuatu yang baru di media sosial.

Baru-baru ini, Twitter memperkenalkan Twitter Blue, versi premium berasaskan langganan platformnya.

TikTok mengambil alih dunia media sosial pada tahun 2020 dan masih kekal sebagai aplikasi yang paling banyak dimuat turun pada tahun 2021, menurut Social Media Today. Instagram kerap menambahkan ciri baharu pada platformnya, baru-baru ini menguji alat gabungan baharu untuk pengaruh.

Persoalannya, bagaimanakah perubahan ini memberi kesan kepada tingkah laku pengguna dalam talian? Adakah pengguna beralih daripada Facebook?

Mari lihat apa yang dikatakan data dan maksudnya untuk jenama.

Di manakah pengguna menghabiskan paling banyak masa sosial?
Pengguna menghabiskan paling banyak masa di Facebook, diikuti oleh YouTube. Kedua-dua platform ini menguasai dunia media sosial, masing-masing dengan lebih 2 bilion pengguna aktif bulanan.

Walaupun pertumbuhan mantap YouTube sepanjang tahun lalu dan kebangkitan TikTok dan Clubhouse, Facebook kekal sebagai platform media sosial teratas. YouTube mengikuti, dengan jurang antara platform dan Facebook jauh lebih kecil dalam tinjauan yang lebih besar.

Clubhouse expanding its new Android app to more countries this week - The  Verge

Jadi, apakah maksud maklumat ini sebenarnya?

Nah, dalam erti kata yang luas, ini bermakna anda harus mempertimbangkan kehadiran di platform ini. Walau bagaimanapun, jangan padamkan akaun Instagram anda dahulu – lebih baik lagi, jangan padamkannya sama sekali.

Saya akan menerangkan mengapa kemudian.

Platform Media Sosial Manakah yang Diutamakan oleh Pemasar

Pada tahun 2022, Facebook ialah platform media sosial nombor satu yang menjadi tumpuan pemasar, menurut HubSpot Blog Research.

Apabila ditanya platform media sosial yang mereka rancang untuk melabur paling banyak untuk 2022, 25% menjawab Facebook, 20% berkata YouTube, 16% berkata Twitter, dan 15% berkata Instagram.

Facebook nampaknya menjana petunjuk kualiti tertinggi untuk pemasar, menurut data, yang menerangkan sebab pemasar memanfaatkan platform ini paling banyak.

Why is TikTok so popular?

TikTok ialah satu lagi platform popular yang 52% daripada pemasar yang ditinjau merancang untuk meningkatkan pelaburan mereka. Terdapat dua sebab untuk ini: Pertama ialah video bentuk pendek berkembang dan semakin menjadi format kandungan nombor satu. Sebenarnya, ini adalah format yang paling banyak dimanfaatkan oleh 26% pemasar pada tahun 2022.

Selain itu, 46% pemasar yang ditinjau berkata bahawa TikTok menawarkan ROI tertinggi antara platform lain seperti Twitter dan YouTube.

Apabila ia berkaitan dengan platform dan/atau ciri baru muncul, pemasar memerhatikan YouTube Shorts. Menurut Penyelidikan Blog HubSpot 2021, 83% pemasar merancang untuk meningkatkan pelaburan mereka dalam ciri video bentuk pendek, pesaing TikTok.

Facebook Live Audio dan Twitter Spaces juga merupakan ciri utama pemasar yang merancang untuk meningkatkan pelaburan mereka pada tahun 2022.

Tumpuan pada platform audio dan video bentuk pendek ini mencerminkan Penyelidikan Blog HubSpot 2021 yang mendedahkan bahawa pemasar melabur paling banyak dalam video bentuk pendek dan bilik sembang audio langsung pada tahun 2022.

Menurut data, kebanyakan pemasar (lebih 60%) mengatakan video bentuk pendek ialah format paling berkesan dan menawarkan ROI tertinggi, diikuti dengan video langsung dan penstriman langsung. Bagi audio, 44% daripada pemasar merancang untuk memanfaatkannya buat kali pertama pada tahun 2022.

Perkara utama ialah platform audio dan video bentuk pendek akan memainkan peranan yang lebih besar dalam strategi pemasar pada tahun 2022 berbanding sebelum ini.

Platform Media Sosial Mana yang Kehilangan Steam

Apabila Clubhouse mula dilancarkan pada 2020, ia mendapat sambutan yang sangat cepat dengan konsep audio langsung yang unik. Model jemputan sahaja turut membantu membina keterujaan di sekitar platform.

Hari ini, platform ini terbuka kepada orang ramai dan nampaknya telah kehilangan kelebihannya, kerana platform sosial lain (dan lebih besar) melancarkan versi audio langsung mereka sendiri.

Penyelidikan Blog HubSpot yang dijalankan pada tahun 2021 mendapati bahawa 15% daripada pemasar merancang untuk mengurangkan pelaburan mereka dalam apl untuk 2022.

Snapchat ialah satu lagi platform yang dilupuskan oleh pemasar. Penyelidikan kami mendapati bahawa apabila ia berkaitan dengan pemasaran influencer tahun ini, 20% daripada pemasar merancang untuk mengurangkan pelaburan mereka dalam Snapchat.

Ia juga mendedahkan bahawa Snapchat menawarkan salah satu ROI terendah, di belakang Pinterest dan Twitch.

Jadi, adakah ini bermakna anda harus menghentikan pemasaran di Clubhouse dan Snapchat? Tidak jika khalayak anda tinggal di sana dan jenama anda melihat pulangan purata hingga tinggi daripadanya.

Jadikan data ini sebagai panduan untuk memaklumkan anda tentang arah aliran dan cerapan industri, bukan buku permainan yang ketat. Jadi, jika data anda menunjukkan bahawa platform ini berbaloi untuk melabur, teruskan berbuat demikian.

Sekiranya jenama mengehadkan usaha mereka kepada platform yang paling popular?

Tiada jawapan tunggal yang jelas untuk ini… tetapi biasanya, tidak.

Walaupun kebanyakan pengguna mungkin menghabiskan sebahagian besar masa mereka di Facebook dan YouTube, itu tidak bermakna anda harus menumpukan semua usaha anda sepenuhnya kepada platform tersebut.

kenapa? Itu mungkin bukan tempat penonton anda tinggal.

Umum adalah musuh pemasaran. Bayangkan menjalankan iklan media sosial yang menyasarkan semua orang. Atau mempunyai khalayak sasaran yang terdiri daripada semua Gen Z.

Jenis satu saiz yang sesuai untuk semua ini tidak kondusif untuk pertumbuhan jenama anda. Malah, ia berkemungkinan menghalang anda daripada membuat kemajuan, kerana anda membuang masa dan sumber pada strategi luas yang mungkin tidak berfungsi untuk pasaran khusus anda.

Ia seperti pergi ke pesta dan hanya mendapatkan alamat untuk kejiranan. Sudah tentu, anda boleh memandu dan mengetuk setiap pintu sehingga anda menemui pintu yang sesuai, tetapi pada ketika itu, anda mungkin letih, lapar dan kehabisan minyak.

Apabila anda memusatkan perhatian pada khalayak dan strategi tertentu, anda boleh memperoleh cerapan yang lebih berharga dan mendapat pulangan pelaburan yang lebih tinggi.

Data, sama seperti yang di atas, harus digunakan sebagai panduan umum untuk memahami tingkah laku pengguna. Walau bagaimanapun, ia tidak sepatutnya menentukan keseluruhan strategi anda. Data pengguna dan persona pengguna anda sendiri sepatutnya.

How Data, Analysis, and Reports Can Improve Customer Service - CommBox

Sebagai contoh, katakan anda telah menemui melalui penyelidikan pasaran bahawa khalayak anda gemar menggunakan maklumat kebanyakannya melalui blog dan podcast. Itu adalah penunjuk yang baik tentang tempat anda harus menumpukan usaha anda. Dalam beberapa tahun, data itu mungkin berubah, dalam hal ini, pasukan anda harus fleksibel dan bergerak ke tempat yang dituju khalayak anda.

Inilah perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa menentukan tempat untuk mengarahkan usaha anda:

  • Tempat tinggal penonton anda
  • Jenis kandungan yang anda akan buat
  • Saluran yang menukar yang terbaik

Terdapat beberapa cara untuk mengetahui di mana khalayak anda “bergaul” dalam talian. Mula-mula, anda boleh menyemak demografi mengikut platform – ini akan memberi anda gambaran umum tentang khalayak.

Sebagai contoh, TikTok kebanyakannya memenuhi khalayak yang lebih muda antara 10 hingga 29 tahun manakala kebanyakan pengguna Instagram berumur antara 18 hingga 34 tahun.

Anda juga boleh menjangkau khalayak sasaran anda secara terus melalui tinjauan pendapat dan tinjauan untuk mengetahui di mana mereka menghabiskan masa mereka. Di samping itu, lihat pesaing anda.

Lihat di mana mereka memfokuskan usaha mereka dan jika mereka berjaya, itu mungkin petunjuk yang baik tentang di mana anda sepatutnya berada. Seperti apabila anda tidak pasti anda pergi ke tempat yang betul tetapi melihat seseorang yang anda kenali meletakkan kereta dan anda boleh menghela nafas lega.

Seterusnya ialah jenis kandungan yang anda akan buat.

Katakan penonton anda paling menikmati kandungan video (fikirkan webinar, kehidupan, tutorial video). Dalam kes ini, khalayak anda akan sangat sesuai untuk YouTube, Instagram dan TikTok, yang semuanya mempunyai ciri penyuntingan dan penerbitan video. Anda kemudian boleh menggunakan semula kandungan anda untuk setiap platform.

Faktor lain yang perlu dipertimbangkan ialah cara setiap saluran menyumbang kepada matlamat anda. Di sinilah pentingnya data.

Blog

February 2, 2022
Previous Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *